Szőlő a teljes értékű táplálék

Szőlő a teljes értékű táplálék

Mi okozhatja a szőlőnek (Vitis vinifera) tulajdonított ekkora hatalmat? 

A kenyér és bor ősidők óta elválaszthatatlan együttese a szimbólumokon túl rendkívül egészséges is.

Ennek belátásához azonban tudnunk kell, hogy a keleti népeknél a bor fogalma a frissen préselt szőlőlevet jelenti, s ez később tévesen értelmezve borként került át a Szentírásból a köztudatba.

Akár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt és gabonaféléket (pl. barna kenyeret), hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható bennük. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.

A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében, valamint csökkenti a premenstruációs tüneteket. 

Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. 

A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. Azonban mint minden otthon préselt gyümölcslevet, a szőlő levét is mindig hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, mert e nélkül puffadást, hasmenést okozhat.

Cukorbetegek, szoptatós anyák és bélhurutban szenvedők ne folytassanak szőlőkúrát!

A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A szőlőhéjra sajnos könnyen rátelepszik a piszok például föld, penész, mérgező légszennyezőanyagok, vagy növényvédőszerek maradványai, ezért evés előtt a szőlőt mindig alaposan mossuk meg!

Az almához hasonlóan igen jól tárolható; pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. 

Ez is érdekelhet:  A természet erejével

Népszerű a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő azonban a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a csemegét, ami ártalmas az egészségre. Felhasználás előtt mindig vizsgáljuk meg, hogy nem kénese, a kénezett mazsolát alaposan mossuk át, és áztassuk egy kicsit!

A cikk írója: Hóka Ildikó

okleveles természetgyógyász, fitoterapeuta, aromaterapeuta, reflexológus

a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének tagja, Aromaterapeuták Magyarországi Egyesületének szakmai tagja

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!

Close Menu